4 augustus 2020

Ondernemen is investeren …. en afschrijven.

Elke onderneming heeft er sowieso mee te maken: investeringen. Het kan gaan van het gebouw waarin het gevestigd is, machines, laptops voor de medewerkers tot kantoorinrichting.Vaste activa kunnen natuurlijk ook betrekking hebben op patenten of andere immateriële activa.

Excel is dan een makkelijke, maar niet zonder risico, tool om de afschrijvingstabellen te berekenen en bij te houden. Als er een aankoopfactuur geboekt wordt, maar de Excel niet aangevuld wordt, kan het heel lang duren vooraleer de vergetelheid zichtbaar wordt. Daarnaast zijn deze bestanden niet altijd beschikbaar voor de andere collega’s of belanghebbenden.

SAP Business One biedt echter een beter alternatief: de vaste activa module.

U maakt eenmalig een fiche aan voor het vast actief, waarin u aanduidt hoe het moet afgeschreven worden. Dit kan lineair, waar steeds hetzelfde bedrag dient afgeschreven te worden, of degressief, afnemend met een vast percentage, u bepaalt eveneens op welke termijn de afschrijving dient te gebeuren.

Daarna boekt u gewoon de aankoopfactuur en SAP Business One doet de rest.

  • Afschrijvingen worden automatisch berekend en geboekt
  • Via de afschrijvingsrun kunt u zelf bepalen of de afschrijvingen maandelijks, trimestrieel of jaarlijks geboekt worden
  • U hebt een volledig overzicht op elk vast actief van alle bewegingen
    • Aanschaffing
    • Afschrijvingen
    • Eventuele verkoop met meer/minderwaarde
  • U kunt in het vast actief bijhouden op welke locatie het zich bevindt en wat het serienummer is (bvb laptops of wagen)

Naast de hierboven beschreven procedure zijn er nog een aantal andere manieren om de activa te beheren en/of op te volgen die tijdens de opzet aan bod zullen komen om de meeste gebruiksvriendelijke werking te realiseren. Met de vaste activa module heeft u nooit meer een verschil tussen uw grootboek en de afschrijvingstabel. Met de rapporten die standaard beschikbaar zijn, krijgt u een gedetailleerd overzicht per rekening, vast actief, …. De module kan ook rekening houden met een eventueel bestaande analytische boekhouding zodat alles aangesloten blijft.

De algemene werking van deze module komt aan bod in deze video:

Nog meer goed nieuws: de vaste activa module is inbegrepen in uw standaard SAP Business One licentie. U hoeft dus geen extra licentie aan te schaffen om deze module te gebruiken.

Voor de immateriële vaste activa wordt de werking beschreven in deze video:


Als u meer informatie wenst over de mogelijkheden met deze module, neem dan zeker contact met ons op.


Meer items Ondernemen is investeren …. en afschrijven.

Inzetten voor een goed doel ... dat doet echt goed :)

Elk jaar kiest een team binnen Vigor een goed doel waar we dat jaar voor gaan. De keuze is altijd gebaseerd op een initiatief dat aansluit bij één van onze normen en waarden, maar ook nauw aan het hart ligt van één van de collega's.

4 oktober 2021

Scannen, verwerken en goedkeuren zonder moeite? Jazeker!

Corona heeft digitalisering hoog op de kaart gezet. Het heeft ons gedwongen om op een andere manier na te denken over thuiswerk, vergaderingen, teamwork, … Vanuit Vigor zijn we altijd op zoek naar een partijen die SAP B1 kunnen ondersteunen met digitalisering van onze klanten.

3 augustus 2021

Servicedesk opvolging dankzij SAP Business One en Mariproject

Een helpdesk is technologie die een aantal kerntaken uitvoert, omdat de helpdesk als partner fungeert in de stabiliteit en groei van je bedrijf.

24 juni 2021

SAP Business One - De oplossing voor Starters !

Wij begrijpen dat u als startup/starter grote dromen en doelstellingen heeft. SAP Business One is een geïntegreerde oplossing die duidelijk inzicht geeft in uw hele bedrijf en u volledige controle geeft over ieder aspect van uw bedrijfsvoering.

23 april 2021

SAP Business One & MARIProject

De oplossing voor projectgeoriënteerde kleine en middelgrote bedrijven.

2 maart 2021

VIGOR verkozen tot SAP Business One partner van het jaar!

Het team van Vigor is trots om weer verkozen te zijn tot SAP Business One Partner van het jaar. Kom er hier alles over te weten ...

12 februari 2021

Weet met wie je zaken doet dankzij Companyweb integratie

In het veranderende bedrijfsklimaat van vandaag is het belangrijk te weten met wie je zaken doet. Deze informatie direct beschikbaar hebben binnen SAP Business One is mogelijk door een naadloze integratie met Companyweb (www.companyweb.be).

22 oktober 2020

Automatisch mailen, printen, archiveren, EDI-ondersteuning… ?

Documenten aanmaken, afdrukken, via email of FTP doorsturen, ASN (Advanced Shipment Notification) berichten doorsturen naar uw klanten, facturen, levernota’s, ... vergt veel handmatig werk. Fouten zijn dan ook snel gemaakt.

6 juli 2020

SAP Business One versie 10.0 – Klaar voor nieuwe tijden!

5 juni 2020

PEPPOL, de toekomst van elektronische facturatie.

11 mei 2020

SAP Business One Support - het hart van onze organisatie.

4 maart 2020

Maak van je magazijn ook een paperless omgeving : Gebruik SapScan.

14 februari 2020

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x