4 augustus 2020

Ondernemen is investeren …. en afschrijven.

Elke onderneming heeft er sowieso mee te maken: investeringen. Het kan gaan van het gebouw waarin het gevestigd is, machines, laptops voor de medewerkers tot kantoorinrichting.Vaste activa kunnen natuurlijk ook betrekking hebben op patenten of andere immateriële activa.

Excel is dan een makkelijke, maar niet zonder risico, tool om de afschrijvingstabellen te berekenen en bij te houden. Als er een aankoopfactuur geboekt wordt, maar de Excel niet aangevuld wordt, kan het heel lang duren vooraleer de vergetelheid zichtbaar wordt. Daarnaast zijn deze bestanden niet altijd beschikbaar voor de andere collega’s of belanghebbenden.

SAP Business One biedt echter een beter alternatief: de vaste activa module.

U maakt eenmalig een fiche aan voor het vast actief, waarin u aanduidt hoe het moet afgeschreven worden. Dit kan lineair, waar steeds hetzelfde bedrag dient afgeschreven te worden, of degressief, afnemend met een vast percentage, u bepaalt eveneens op welke termijn de afschrijving dient te gebeuren.

Daarna boekt u gewoon de aankoopfactuur en SAP Business One doet de rest.

  • Afschrijvingen worden automatisch berekend en geboekt
  • Via de afschrijvingsrun kunt u zelf bepalen of de afschrijvingen maandelijks, trimestrieel of jaarlijks geboekt worden
  • U hebt een volledig overzicht op elk vast actief van alle bewegingen
    • Aanschaffing
    • Afschrijvingen
    • Eventuele verkoop met meer/minderwaarde
  • U kunt in het vast actief bijhouden op welke locatie het zich bevindt en wat het serienummer is (bvb laptops of wagen)

Naast de hierboven beschreven procedure zijn er nog een aantal andere manieren om de activa te beheren en/of op te volgen die tijdens de opzet aan bod zullen komen om de meeste gebruiksvriendelijke werking te realiseren. Met de vaste activa module heeft u nooit meer een verschil tussen uw grootboek en de afschrijvingstabel. Met de rapporten die standaard beschikbaar zijn, krijgt u een gedetailleerd overzicht per rekening, vast actief, …. De module kan ook rekening houden met een eventueel bestaande analytische boekhouding zodat alles aangesloten blijft.

De algemene werking van deze module komt aan bod in deze video:

Nog meer goed nieuws: de vaste activa module is inbegrepen in uw standaard SAP Business One licentie. U hoeft dus geen extra licentie aan te schaffen om deze module te gebruiken.

Voor de immateriële vaste activa wordt de werking beschreven in deze video:


Als u meer informatie wenst over de mogelijkheden met deze module, neem dan zeker contact met ons op.


Meer items Ondernemen is investeren …. en afschrijven.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x